Handige tips

Handige tipsTips voor vrijwilligers › Wat voor soort vrijwilligerswerk past bij jou?

Wat voor soort vrijwilligerswerk past bij jou?

Je wilt vrijwilligerswerk gaan doen. Super dat jij je wilt inzetten voor een ander! Op onze website zit je goed want je vindt altijd iets wat bij je past. Door op de website je postcode in te vullen kun je alle vragen van mensen uit de buurt vinden. Deze vragen kun je filteren naar jouw interesses. 

Hoe kies je iets wat bij je past?

Probeer voor jezelf de volgende vragen eens te beantwoorden: 

  • Wil je graag iemand persoonlijk helpen of doe je liever iets voor een organisatie of vereniging? 

Je kunt bijvoorbeeld achter de bar staan bij een sportvereniging of ondersteuning bieden een evenement maar als je liever voor een buurtgenoot klaar staat kan dat ook. Dan doe je een klusje hier en een boodschapje daar. Via een organisatie kun je ook één op één mensen helpen. Bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis wekelijks biljarten met Piet (86) of op de duofiets met Fenna (25) die niet zonder een begeleider kan. 

  • Wil je via vrijwilligerswerk graag je netwerk uitbreiden, je cv verbeteren of individueel contact opbouwen? 

Via de website kun je bijvoorbeeld vragen vinden voor bestuurslid bij een vierdaagse vereniging maar je kunt ook helpen bij evenementen. Hierdoor leer je snel veel mensen kennen en ontwikkel je nieuwe vaardigheden. Wil je liever contacten in je eigen buurt opdoen? Dan kun je er ook voor kiezen maatje te worden of iemand te helpen met zijn computer. 

  • Wat vind je leuk om te doen? Waar ben je goed in?

Is klussen of tuinieren helemaal jouw ding dan zijn daar altijd mensen blij mee. Een tuintje wat zij zelf niet meer kunnen onderhouden maar wat er toch netjes bij ligt is een groot geluk. Kun je goed rekenen en of nauwkeurig met het invullen van formulieren dan kun je mensen thuis helpen met hun administratie of een organisatie van dienst zijn. Het is leuk om anderen blij te maken met jouw talenten! 

  • Wil je je leefwereld vergroten?

Ook dan ben je aan het goede adres. Je kunt starten via de website als vrijwilliger voor allerlei mensen: jongeren, ouderen, vluchtelingen, mensen met een beperking maar ook mensen zoals jijzelf die wel wat hulp kunnen gebruiken. 

  • Hoeveel tijd wil je besteden aan vrijwilligerswerk? 

Denk hier voor je start goed over na. Zo kun je precies vinden wat bij je past. Een dagje helpen op een festival kan een keer goed uitkomen maar misschien heb je wekelijks wel een uurtje beschikbaar om met iemand een spelletje te doen. Gebruik de kalenderfilter om te bekijken wie hulp nodig heeft wanneer jij daar tijd voor hebt. 

Nu je meer weet waar je naar opzoek bent kun je aan de slag op de website. Meer weten over hoe de website werkt? Klik dan hier

 

Heeft dit artikel je vraag beantwoord?