Direct naar de inhoud van deze pagina

Daniel durft te helpen

Mijn maatje en ik hebben echt een klik

Bij toeval kwam ik (18) ongeveer een jaar geleden op de website van Veldhovenvoorelkaar terecht. Tussen de vacatures die hier te vinden zijn, zag ik dat er taalmaatjes gezocht werden. Omdat ik zelf op 6-jarige leeftijd naar Nederland ben gekomen en de taal nieuw heb moeten leren, weet ik hoe moeilijk dit kan zijn. Het leek mij leuk om mijn eigen ervaring toe te passen en mensen te helpen die door hetzelfde proces gaan. Sindsdien ben ik gekoppeld aan mijn taalmaatje van 15. Wij hebben echt een klik!


Het helpt om uit een boek te leren, maar het oefenen en met anderen praten werkt toch het allerbeste.

Iedere zaterdag spreken wij elkaar een uurtje in de bibliotheek. Wij lezen dan artikelen uit de Startkrant of praten over dingen die we interessant vinden. Het helpt om uit een boek te leren, maar het oefenen en praten met anderen werkt toch het allerbeste. Zo praat mijn maatje vaak enthousiast over hoe hij sleutelt aan zijn computer. Als we uit de krant lezen, dan kiest hij de artikelen die hem aanspreken. Hij leest ze voor, zodat hij aan zijn uitspraak kan werken. Als hij woorden niet begrijpt, dan bespreken we die. Als ik hem vragen stel over een artikel, dan laat ik hem zoveel mogelijk zijn eigen antwoorden formuleren. De Startkrant is een krant speciaal voor anderstaligen. Zo hebben we verschillende maniertjes om de taal te leren.

Het leukste is dat mijn maatje echt gemotiveerd is. Hij wil straks gaan studeren. Daarom oefent hij thuis actief en komt iedere week enthousiast naar onze afspraak. Dit doet mij goed. Dit versterkt mijn motivatie om een ander te helpen en iets nieuws te leren. En op mijn beurt leer ik er ook weer van!


Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen