Direct naar de inhoud van deze pagina

Karel snoeit en wiedt

Het is leuk, gezellig en je dient een ander!

Karel (70) heeft groene vingers

Ik ben er niet vies van mijn handen uit de mouwen te steken. Thuis in de tuin waar ik aardappelen en groente verbouw, maar ook zeker voor een ander. Licht tuinwerk zoals snoeien, onkruid wieden en het tuinpad vrij maken. Alles waar een ander mee geholpen is. Zolang ik een ander kan dienen, hoef ik zelf nog niet gediend te worden. Een mooie spreuk die ik laatst van een collega hoorde.

Ik ben het vrijwilligerswerk gaan doen nadat ik naar Veldhoven ben verhuisd en vervroegd met pensioen was. Het is een ideale manier om je omgeving te leren kennen en je netwerk te vergroten. Je komt eenmalig op verschillende adressen en bij verschillende mensen om twee uur te helpen. Inmiddels ben ik een bekende in Veldhoven. Volgens mij nog niet berucht.

Het is fijn dat je diensten kunt geven, maar het is ook heel mooi voor die mensen dat ze het kunnen ontvangen

Mijn vrijwilligerswerk beperkt zich niet alleen tot tuinwerk. Ik heb laatst ook iemand geholpen met opruimen en heb ik een ritje naar de stort gedaan. Ook ben ik twee dagen op pad geweest met een hulpbehoevende man die hulp nodig had bij het aankleden. Ik heb toen hele gezellige dagen gehad. En dat is wel wat echt voorop staat. Gezelligheid. Mensen vinden het fijn dat je ze komt helpen, maar vinden het nog fijner als je ook de tijd neemt om een bakje koffie met ze te drinken. Gewoon even de tijd nemen om naar hun verhaal te luisteren. Zij zijn dan hun ei kwijt. Het is ontzettend dankbaar werk.

Ik kom voornamelijk bij ouderen of zieke mensen met een kleinere portemonnee, die zelf niet meer actief kunnen zijn in de tuin. Zo had ik afgelopen zomer de pruimenboom gesnoeid van een oudere mevrouw. Haar man was overleden en zij wist zich geen raad met de vele pruimen die in de boom hingen. Ik heb haar toen van de pruimen af geholpen en ben met een volle fietskar naar huis gereden. Ik en mijn vrouw hebben nog lange tijd genoten van pruimenjam.

Het is fijn dat je diensten kunt geven, maar het is ook heel mooi voor die mensen dat ze het kunnen ontvangen. De dienst die ik krijg is een bakje koffie als beloning daarvan. Het is leuk, gezellig en je dient een ander. En zij dienen op hun manier weer een ander. Ieder draagt zo zijn eigen steentje bij.

Zolang ik een ander kan dienen, hoef ik zelf nog niet gediend te worden

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen